Spørgsmål:
Jeg havde for år tilbage monteret helårsdæk på min bil. Kan de ikke fås mere?

Svar:
Jo, men når det gælder sikkerhed og køreegenskaber er den optimale løsning et sæt gode sommerdæk og et sæt gode vinterdæk. Derfor anbefaler Burgaard Sørensen ikke brug af de såkaldte helårsdæk.

En mellemting
Begrebet helårsdæk eksisterer ikke i forhold til love og regler om dæk. Ordet helårsdæk bruges derimod af enkelte producenter i deres markedsføring af dæk udviklet med henblik på brug året rundt. Rent teknisk er de mærket M+S (Mud + snow), altså som vinterdæk.

– De fleste nyere biler er leveret med sommerdæk, der er gode til at lede vand væk, og det er bilen bygget op efter. I et helårsdæk er gummiet blødere, og evnen til at lede vand væk er dårligere, så det påvirker køreegenskaberne, fortæller eftermarkedschef Brian Vingborg Nielsen.

– Hvis der er sne på vejen, kan helårsdækket heller ikke måle sig med et decideret vinterdæk. Gummiet i et helårsdæk er mere stift, og dækket griber ikke i sneen på samme måde som lamellerne i et godt vinterdæk, forklarer han.

Økonomien
Interessen for helårsdæk kommer fra bilister, der gerne vil undgå at skulle skifte dæk to gange om året.

– Det er klart, at den optimale løsning med to hold dæk koster lidt ekstra, erkender Brian Vingborg Nielsen. Men vores erfaringer viser, at helårsdæk slides hurtigere på sommerens varme veje, og derfor er forskellen nok ikke så stor.

Det siger FDM
Her kan du læse, hvad FDM skriver om helårsdæk:

Når en dækproducent tilstræber at lave et dæk, der er velegnet til kørsel i al slags føre, bliver det et dæk, der er nogenlunde til lidt af hvert, uden at være optimalt på alle discipliner. Hvis du ikke ønsker at have to sæt dæk til bilen, og du ikke har et kørselsbehov, der stiller maksimale krav til dækkene i kritiske vejersituationer, kan et helårsdæk være et alternativ. Men er du afhængig af, at skulle kunne køre ud hele vinteren, så er det vinterdæk, der skal vælges.

Særlige regler i andre lande
I Danmark er der ikke krav om, at du skal have vinter- eller helårsdæk på. I andre lande omkring os er der forskellige regler for både helårsdæk og vinterdæk. Vær for eksempel opmærksom på, at et M+S mærket helårsdæk ikke nødvendigvis opfylder kravene til vinterdæk i Sverige”.